• Binnen 24 uur verzonden
Acht redenen waarom walnoten gezond zijn!

Acht redenen waarom walnoten gezond zijn!

8 redenen waarom walnoten gezond zijn!

Waarom walnoten gezond zijn? Basboernoten.nl legt uit waarom iedereen walnoten zou moeten eten

1.Walnoten zijn goed voor het cholesterol

Walnoten verhogen het cholesterol, is dat nou positief?
Hoewel cholesterol meteen een negatief beeld oproept, is dit stofje toch noodzakelijk voor onze celmembramen, hormonen en gal. Voornamelijk HDL en LDL zijn twee soorten cholesterol die een belangrijke rol in ons lichaam spelen. De goede soort (HDL) zorgt ervoor dat de slechte soort (LDL) uit ons bloed gezuiverd wordt.

Hoe kunnen walnoten helpen bij het verlagen van het cholesterol?

De grootste risicofactor om een te hoog cholesterol van de slechte soort (LD) te krijgen is door te veel verzadigde vetten te eten. Het is dus van belang om juist deze vetten omlaag te brengen. De beste manier om dit te doen is om voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen, met name omega-3 vetten, zoals in veel noten zitten. Walnoten bevatten het omega-3 vetzuur ALA. Walnoten zorgen ervoor dat het goede cholesterol (HDL) in ons lichaam wordt verhoogd en het slechte cholesterol (LDL) wordt verlaagd. Walnoten zijn dus goed voor ons cholesterol in positieve zin!

Lees in dit blog over hoog cholesterol - dieet meer informatie!

2. Walnoten goed voor de hersenen

Walnoten lijken qua structuur op onze hersenen. Toeval? Nee hoor! Walnoten zijn het superfood voor onze hersenen. Maar liefst twintig procent van al onze energie wordt verbruikt door onze bovenkamer. Het is daarom van belang dat wij deze goed voeden! Onze hersenen werken voornamelijk op gezonde vetzuren en B-vitaminen. Ongeveer 8% van onze hersenen bestaat zelfs uit omega-3 vetzuren. Drie keer raden waar walnoten voornamelijk uit bestaan.. Jawel Omega-3 vetzuur ALA en B-vitaminen. Van nature kan ons lichaam geen omega-3 vetzuren aanmaken, dus walnoten zijn hier een perfecte aanvulling op. Dagelijks een handje noten of walnoten per dag is een opkikker voor je hersenpannetje!

3. Walnoten bevorderen ons metabolisme

Walnoten bevorderen ons metabolisme, en wel in zeer positieve zin! Noten kunnen namelijk helpen de stofwisseling te vertragen. Hoe snel je metabolisme werkt is onder andere afhankelijk van het voedsel dat je eet. Eet je voornamelijk snelle koolhydraten en suikers, dan is je stofwisseling niet erg lang bezig met de vertering ervan. Eet je daarentegen complexe koolhydraten, veel voedingsvezels en eiwitten, zoals walnoten, dan is het meteen een uitdaging voor ons metabolisme. Het zal langer duren voordat alle voedingsstoffen uit de producten gehaald zijn en in het lichaam opgenomen worden. Noten, en dus ook walnoten valt onder de laatste categorie. De walnoot bevat veel eiwitten, goede vetten, mineralen en B-vitaminen. Niet alleen zorgt de complexiteit van de noot voor een beter werkend metabolisme, maar ook de B-vitaminen ondersteunen ons metabolisme. De walnoot is dus een echte metabolisme-stimulans.Gezonde walnoten in alle soorten en maten. Walnoten gezond voor lichaam en geest.

4.Walnoten helpen onze darmen bij de vertering

Noten zitten vol vezels. Dit zijn kleine plantendeeltjes die zich bijvoorbeeld in noten, volkoren rijst, groente en fruit bevinden. Deze worden niet verteerd door de dunne darm, waardoor zij onverteerd in de dikke darm terecht komen. Walnoten bevatten zowel onverteerbare als verteerbare vezels. Zo zorgen zij aan de ene kant voor een groter volume, waardoor de darmwerking gestimuleerd wordt. Aan de andere kant is dit voeding (prebiotica) voor de goede bacteriën in de darmen. Samen met de omega-3 vetten en antioxidanten helpen walnoten zo onze darmen ook te beschermen, doordat slechte bacteriën minder kans hebben om te overleven.

5. De calorieën in walnoten en afvallen

Walnoten helpen bij het afvallen! Nu denk je vast: "maar walnoten bevatten toch heel veel calorieën?". Dit is waar, maar het gaat niet om de calorieën in dit verhaal. Het feit dat walnoten kunnen helpen bij het afvallen komt voort uit het idee dat zij zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Ten eerste bevatten walnoten veel vezels, waardoor je al meteen een voller gevoel hebt. Daarnaast bevatten de noten ook eiwitten en vetten die langzaam verteerd worden door ons lichaam. Zo is ons lichaam langer bezig, waardoor je ook minder snel pieken hebt. Indirect zorgen walnoten er dus voor dat wij minder snel neigen naar een volgend (zoet en koolhydraatrijk) tussendoortje, omdat wij nog vol zitten van onze vorige notensnack!

6. Walnoten zijn perfect als gezond tussendoortje

Een handje walnoten is een perfect gezond tussendoortje. Vaak hebben wij trek in tussendoortjes, omdat onze suikerspiegel reageert op wat wij eten. Als wij iets zoets (snelle koolhydraten) eten stijgt onze suikerspiegel. Onze alvleesklier moet dan hard werken om de suikerspiegel te laten dalen door het afgeven van insuline. Zodra er genoeg insuline is afgegeven is onze suikerspiegel weer laag en krijgen wij trek in een volgend tussendoortje. Vervolgens blijft dit proces doorgaan en blijft de trek naar tussendoortjes bestaan. Walnoten zijn hier het perfecte gezonde tussendoortje, omdat deze ervoor zorgen dat de suikerspiegel stabiel blijft. Walnoten bevatten veel eiwitten en vetten die de bloesuikerspiegel niet erg laten pieken. Uiteindelijk krijg je dus ook minder trek tussendoor.

7. Gebruik walnoten als vleesvervanger

Gebruik walnoten eens als vleesvervanger. Steeds meer mensen willen niet meer elke dag vlees eten. Het is dan wel belangrijk dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, bijvoorbeeld door middel van noten. Walnoten bevatten per 100g 15g noten. Daarnaast bevatten walnoten ook veel mineralen en gezonde vetten die een goede aanvulling zijn op de voeding. Niet alleen zijn ze erg voedzaam, maar de walnoot zorgt ook nog eens voor een langdurig verzadigd gevoel vanwege de vele vezels, eiwitten en vetten.

8. De walnoot ondersteunt de spieren na het sporten

Bij krachttraining wordt er een groot beroep gedaan op onze spieren. In feite worden de spieren licht beschadigd, waardoor zij zich moeten herstellen. Zodra de spieren zich herstellen, worden zij sterker en groter. Eiwitten en aminozuren zijn erg belangrijk bij het herstel van de spieren. Door producten zoals walnoten te eten kan het lichaam de eiwitten gebruiken om de spieren te kunnen herstellen. De walnoot ondersteunt zo dus indirect de spieren na het sporten.Bovendien bevat de walnoot ook veel mineralen, die ook veel worden verloren tijdens het sporten. Een handje walnoten na het sporten zorgt ervoor dat ons lichaam de voedingsstoffen binnenkrijgt om zich goed te kunnen herstellen.

Tip: Neem voor het slapengaan een handje walnoten, zodat het lichaam zich 's nachts tijdens het slapen kan herstellen. De eiwitten in combinatie met de vetten in de walnoot zorgt voor een langzame opname van de eiwitten.

Wat zijn de beste walnoten?

Vanuit Basboernoten.nl bieden wij 5 soorten walnoten aan. Hieronder onze top 3!

  1. Als eerste de Chileense walnoten gepeld. Deze walnoten zijn zeer zacht en natuurlijk zoet van smaak.  Neem dagelijks een handje van deze heerlijke walnoten om optimaal gebruik te maken van de goede eigenschappen.
  2. De Californische walnoten stukjes. Deze walnoot heeft een iets bittere nasmaak en is iets harder dan de Chileense walnoot. Deze noten zijn ideaal om te verwerken in gerechten, omdat zij een sterkere smaak hebben.
  3. Franse walnoten in dop. Deze walnoten zijn van dezelfde kwaliteit als de Chileense walnoot, maar zij bevatten nog de schil. Extra leuk om ze eerst nog te kraken dus!

Bekijk ook eens onze walnoten recepten:recept met walnoten en quinoa

Heeft u nog vragen over walnoten of een lekker recept met deze heerlijk gezonde supernoot? Stuur ons deze dan vooral toe naar: info@basboernoten.nl

Team Basboernoten.nl

 

 

Laat jouw reactie achter