Paranoten

Paranoten zitten tjokvol anti-oxidanten! En dat is de reden waarom paranoten zo populair zijn.

2 paranoten per dag zorgen dat jouw selenium level op een gezond niveau blijft!

Paranoten
2 product(en)
Paranoten100% puurOngebrand en ongezoutenTopkwaliteit paranotenTip: eet 2 paranoten per dag om voldo..

100% puur

Nu vanaf:
3,50
Biologische paranoten 100% biologisch gecertificeerde paranoten Rijk aan selenium Ongebran..

Biologisch & puur

Nu vanaf:
4,50
  Weergeven 1 t/m 2 van in totaal 2

  Paranoten

  Heeft u wel eens van paranoten gehoord? Dit is een notensoort die uit Brazilie komt en die door de jaren heen heel wat fans heeft gewonnen. Het is een minder bekende notensoort dan bijvoorbeeld de cashewnoot of de pecannoot, maar dat neemt niet weg dat het een erg lekkere, gezonde noot is. Hij groeit voornamelijk naast de Amazone rivier, maar ook bij rivieren als de Rio Negro, Rio Vaupes en de Orinoco. Deze noot is ook wel bekend onder de naam Brazil nut. Para noten bevatten veel gezonde vetten en eiwitten, maar weinig koolhydraten. Een unieke toevoeging van deze noten is de hoeveelheid selenium die hier in te vinden is. Dit is een sterke antioxidant die in bijna geen enkel ander product in dezelfde hoeveelheid voorkomt als in paranoten.

  Paranoten kopen?

  Bas Boer Noten is een speciaalzaak op het gebied van noten die al sinds 1974 actief is. Hierdoor hebben wij een unieke kennis van noten. We weten precies welke noten het lekkerst zijn, welke bestanddelen ze hebben en waar u ze het beste bij kunt gebruiken. Para noten bevatten niet alleen veel selenium, maar hebben ook nog eens een hoge eiwitkwaliteit. Zodoende kunnen de eiwitten die in deze noot zitten snel door ons lichaam worden opgenomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van de eiwitten in deze noten zelfs nog hoger is dan die van dierlijke eiwitten. En dan hebben we het nog niet eens over de mineralen in deze notensoort gehad. U vindt in deze noten onder andere fosfor, kalium, magnesium, ijzer en mangaan.

  Paranoten kopen bij Bas Boer Noten

  Wilt u deze notensoort kopen? Neem dan een kijkje in de webshop van Bas Boer Noten. Onze webshop is zeer ervaren op het gebied van elke mogelijke notensoort. We kunnen u dan ook altijd adviseren over hoe u een bepaalde soort noten het beste kunt nuttigen. U kunt altijd contact met ons opnemen als u een keer vragen heeft.

  De geschiedenis van de paranoot

  De paranoot, door de Braziliaanse bevolking ook wel de Para de Kastanje genoemd, groeit aan een boom die tussen de veertig en zestig meter hoog kan worden. Deze enorme boom komt voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia.

  In alleen al Brazilië zijn er volgens het Braziliaanse ministerie van landbouw ongeveer negen miljoen paranotenbomen, waar jaarlijks dertig tot veertig vruchten vanaf komen. In één zo’n vrucht zitten acht tot twaalf zaadjes die wij als de paranoot kennen.

  Wat maakt de paranoot zo gezond?

  De paranoot wordt vaak onderschat in zijn voedingswaarde. Eén noot bevat namelijk 6,7 gram aan vetten, 14 gram aan eiwitten, 4,5 gram aan koolhydraten en 4,9 gram aan mineralen en vitaminen. Deze gezonde vetten en de goed opneembare eiwitten maken de noot een echte superfood. Ondanks dat de noot met 4,9 gram aan mineralen en vitaminen op het eerste gezicht niet erg voedzaam lijkt, zorgt vooral de rijke aanwezigheid van het mineraal selenium ervoor dat de paranoot supergezond is.

  Het mineraal selenium

  Selenium is een spoorelement dat als antioxidant werkt. Hierdoor heeft selenium een beschermende en positieve invloed op het immuunsysteem. In combinatie met vitamine E werkt selenium als een ijzersterke antioxidant. De noot bevat dan ook een hoger gehalte selenium dan ieder andere nootsoort: in 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium, wat ongeveer 3500% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

  Mede dankzij dit hoge selenium gehalte heeft de noot een bestrijdende werking. Het mineraal zorgt ervoor dat de celdeling minder snel gaat, waardoor schadelijke snellen zich dus ook minder snel kunnen ontwikkelen. De combinatie van de anti-oxidatieve werking, de eigenschappen van het selenium en het onschadelijk maken van zware metalen zorgt ervoor dat selenium van groot belang is om de weefsels en organen gezond te houden.

  Hoeveel selenium moet u binnenkrijgen?

  Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad moet een gemiddeld persoon tussen de 50 en 150 microgram selenium binnenkrijgen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten tussen de 75 en 150 microgram selenium binnenkrijgen. Voor sporters wordt aanbevolen om de dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram te nemen om van de voordelen van selenium te genieten.

  Let op: slik niet meer dan 200 microgram selenium, omdat dit giftig kan worden. Met slechts twee paranoten per dag heeft u de dagelijkse behoefte aan selenium binnen. Paranoten bevatten de natuurlijke vorm van selenium die veel beter opgenomen kan worden in het lichaam dan selenium dat in supplementen is verwerkt.

  Wilt u meer lezen over het mineraal selenium en zijn bestrijdende werking? Bekijk dan onderstaande onderzoeken, theorieën en artikelen. 

  • Yang J. Brazil nuts and associated health benefits: a review. Food Science and Technology 2009; 42:1573-1580
  • Gemma Flores-Mateo et al. Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. American Journal Of Clinical Nutrition 2006; 84(4):762-773 3
  • Nuts for Life Ready Reckoner – In a Nutshell, 2005
  • Berning and Stern (2006) Sports and nutrition, minerals and trace minerals; p94-96

  Voedingswaarde 100 gram paranoten

  Calorieën

  679

  Vitamine A

  0 mg

  Natrium

  2 mg

  Water

  6,8 g

  Vitamine B1

  1 mg

  Kalium

  600 mg

  Eiwitten

  14,0 g

  Vitamine B2

  0,04 mg

  Calcium

  130 mg

  Koolhydraten

  4,5 g

  Vitamine B6

  0,11 mg

  Fosfor

  650 mg

  Suikers

  2,3 g

  Vitamine B11

  15 mg

  Ijzer

  3,4 mg

  Vet

  67 g

  Vitamine B12

  0 mg

  Magnesium

  410 mg

  Vezels

  6,7 g

  Vitamine C

  0,7 mg

  Koper

  1,3 mg

   

   

  Vitamine D

  0 mg

  Zink

  4 mg

  Paranoten eenvoudig en snel online bestellen

  Bij Bas Boer Noten koop je paranoten voordelig en snel online bestellen.