Havermout een gezond onbijt
Havermout, is de geplette variant van havervlokken. Havermout is hetzelfde als fijne havervlokken. Havermout wordt al jarenlang gegeten als pap en heeft ook weer de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. Wat ons betreft logisch want haver en dus ook havermout is voedzaam en super gezond!
Havermout is gezond omdat het:
- Complexe koolhydraten bevat. Dit zijn koolhydraten die langzaam worden opgenomen in ons lichaam. In tegenstelling tot producten zoals cruesli, wit brood, en niet volkoren granen duurt het veel langer om deze koolhdyraten te verwerken. Het voordeel voor je lichaam is dat het meer energie krijgt gedurende een langere periode en dat je stofwisseling aan de bak blijft!
- Haver is een bron van beta-glucaan. Dit is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat dit het cholesterol helpt stabiel te houden en het goede cholesterol verhoogt en het slechte cholesterol daalt. Daarnaast is het goed voor hart-en bloedvaten.
- Haver is een bron van vezels. Vezels zijn nodig voor een gunstige darmwerking maar ook om optimaal vitamines en mineralen op te kunnen nemen en te kunnen 'gebruiken'.
Wil je meer lezen over haver, de verschillende soorten en welke jij het beste zou kunnen gebruiken?