Puur & bio
Ingrediënten: biologische kokoscreme (Santen)
Santen is een andere benaming voor kokoscreme of kokosroom ook wel bekend als creamed coconut. Santen ontstaat door het witte vruchtvlees van kokosnoten te raspen en daarna uit te persen. Santen kokoscreme is stevig qua structuur.
Kokoscreme is van zichzelf net als kokosnoten rijk en vol van smaak. Doordat kokos van nature uit vetten bestaat is het een volle romige smaak.
Santen wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten. Hierbij kun je denken als basis in soepen en sauzen om deze op natuurlijke wijze romiger, voller en rijker te maken qua structuur en smaak. Maar ook wordt santen steeds vaker gebruikt als basis in gezonde baksels denk aan muffins, repen en taartjes.
Als je santen toevoegt aan soep, sauzen of andere gerechten kan je naar smaak een stukje toevoegen. Wanneer je dit mengt met het vocht van het gerecht, dus de saus zelf, zal je zien dat het een vloeibaardere romige structuur aanneemt.
Maar je kan van santen ook zelf kokosmelk maken. Dit doe je door 1 eetlepel santen te mengen met 5 eetlepels water. Als je liever de voorkeur geeft aan kokosroom (een dikkere variant van kokosmelk) dan kan je het beste eetlepel mengen met 2 of 3 eetlepels water.
Pure santen is lang houdbaar omdat het voornamelijk uit natuurlijke vetten bestaat. Hierdoor kan je het minimaal 1 - 2 jaar bewaren mits je de emmer waarin het geleverd wordt netjes afsluit.