Afvallen oppakken deel 2

Afvallen oppakken deel 2

Afvallen oppakken deel 2

En? Hoe is het bij jou deze week gegaan met mijn  eerste 5 tips? Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt. Ik in elk geval wel. Het voelt goed om weer lekker on track te zijn. Zoals beloofd krijg je in deze blog mijn volgende 5 tips.

Deel 2 tips om het afvallen weer op te pakken

 6. Ga jezelf vooral niet uithongeren! Dit werkt averechts en is niet vol te houden!

Op een goede en gezonde manier afvallen heeft tijd nodig. Gun jezelf die tijd. 

Door jezelf uit te hongeren, maaltijden over te slaan of koolhydraten volledig te schrappen val je misschien wel snel af, maar het is een aanslag op je lichaam. Bovendien wil je het welbekende “jojo effect” vermijden en niet meer aankomen dan dat je was afgevallen. De knop moet meteen om, maar je levensstijl veranderen neemt meer tijd in beslag. Neem die tijd ook. Ook zal je merken dat je de eerste kilo’s sneller kwijtraakt dan de laatste. Dat is normaal en geef je lichaam rustig de tijd. Stel geen onrealistische doelen.

7. Denk na over gezonde tussendoortjes en de momenten

Er zijn zo veel gezonde alternatieven, honger lijden hoeft niet en lekkere trek hebben we allemaal. Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld een lekkere fruitsalade bij je hebt op je werk, of neem een handje rauwe noten, of gedroogd fruit. Een groene smoothie is ook in een handomdraai gemaakt. Ze zijn gezond, vullend en voedzaam. Een eiwitreep, kan je natuurlijk hier bestellen maar je kunt er ook voor kiezen om zelf eiwitrepen te maken zoals met dit recept. Lekker eiwitrijk en toch goed vullend zonder al teveel koolhydraten.

Ik pak vaak gewoon wat er voor handen is in de koelkast en op de fruitschaal.

Daarnaast bak ik graag gezonde tussendoortjes zoals koekjes op basis van amandelmeel, bananenbrood en mugcakes. De kinderen vinden het ook vaak leuk om te helpen en zo hebben zij ook weer een zelfgemaakte en verantwoorde snack.

8. Zoek gezonde alternatieven

Heb je een favoriet gerecht waar je echt niet zonder kunt? Plan die in als je cheatmeal, maar beter nog, zoek een gezond alternatief. Vaak hoor ik het excuus dat “gezond eten zo duur is”.  Die ervaring heb ik niet, sinds ik gezonder eet zijn mijn boodschappen echt niet duurder geworden. Je bespaart natuurlijk ook op de lekkernijen die je niet meer koopt. Maar verse producten, en zeker die “van het seizoen” zijn juist goedkoper dan bewerkte producten. Friet is bijvoorbeeld super lekker van zoete aardappel uit de oven  en in plaats van mayonaise kun je heerlijke saus maken van yoghurt of kwark met knoflook en verse kruiden. 

9. De Weegschaal

Ik beken, ik weet ook nog steeds niet of dat ding nou mijn vriend of mijn vijand is. En velen met mij. Maar laat de weegschaal je proces niet te veel beïnvloeden.  Ga niet iedere dag op de weegschaal staan en houd je progressie ook, of eigenlijk voornamelijk, in de spiegel in de gaten. Als je sport kom je wellicht aan in spieren maar wordt je vetpercentage minder. Dat betekent dat je omvang kleiner wordt al zie je dit in je gewicht niet terug. Neem bijvoorbeeld iedere maand een foto, en vergelijk die met de vorige. Bij veel sportscholen kun je trouwens ook een goede vetmeting uit laten voeren om je progressie te controleren. Wil je toch je gewicht in de gaten houden, kies dan een tweewekelijks vast weeg moment in de ochtend. 

10. Wees niet bang om advies te vragen aan een professional

Dat kan een gewichtsconsulent of voedingsdeskundige zijn maar bij veel sportscholen kun je ook prima een voor jou geschikt voedingsschema laten maken. Laat je niet leiden door voedingsschema’s van anderen, wat voor hen geschikt is hoeft nog niet te betekenen dat dat voor jou ook goed is. Een professional kan je begeleiding bieden die op maat gemaakt is.

Last but not least…

Tot slot wil ik je meegeven dat je dit voor jezelf doet. 

Je zou het in elk geval voor niemand anders moeten doen dan voor jezelf. Ik heb best veel commentaar gehad; ik was niet gezellig omdat ik een gebakje af sloeg, ik viel te veel af in andermans ogen, ik zou te veel sporten, ik zou het toch niet volhouden en ga zo maar door. Onthoud 1 ding goed, je doet dit voor jezelf en niemand anders! 

Laat je niet afleiden door commentaar van andere mensen. Houd je doel voor ogen. De grootste saboteur ben je zelf. Als je toch een keer “zondigt” is dat helemaal niet erg, maar laat dit niet je gezonde nieuwe eetpatroon in de war brengen.  Gooi je excuses overboord en denk aan waar je het voor doet. Stel haalbare doelen en beloon jezelf!