Speltgranen

100% spelt

OP VOORRAAD - Binnen 24 uur verzonden.

✓  Vol vitamine B1 en eiwitten

✓  100% pure spelt granen

✓  Spelt voor langdurig energie 

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort, dat al eeuwenoud is. Speltgranen werden in de Middeleeuwen naast Roggebrood dagelijks gebruikt. Door de makkelijke en winstgevende cultivatie van tarwe is spelt op de achtergrond gekomen. Terecht krijgt spelt nu weer de aandacht die het verdient!

Is spelt een gezondere keuze dan tarwe?

Veel mensen verkiezen spelt boven tarwe vanwege de gezondere eigenschappen van tarwe, maar is dit wel terecht? In tegenstelling tot wat er soms wordt gezegd is spelt geen wondermiddel dat ons helpt tegen kwalen, is spelt niet glutenvrij en verlies je er geen kilo's mee per maand. Daarentegen bevat spelt wel een aantal andere voordelen ten opzichte van tarwe:

  • De belangrijkste reden is misschien wel dat tarwe en spelt op een andere manier worden verbouwd. Tarwe gaat al jarenlang als zoete broodjes over de toonbank. Dit zorgt ervoor dat er vooral commercieel wordt verbouwd: zoveel mogelijk verbouwen per vierkante meter. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het graan en veel voedingsstoffen ontbreken bij het graan. Spelt daarentegen wordt nog op originele wijze verbouwd en krijgt de aandacht die het verdient. 

  • Spelt heeft een ander groeiproces dan tarwe. Het graan van spelt blijft langer in de steel zitten, waardoor deze langer beschermd blijft van schadelijke invloeden van buitenaf. Zo is er dus minder tot geen bestrijdingsmiddel nodig om de korrel gezond te houden. Tarwe daarentegen komt veel eerder naar buiten, waardoor deze veel vatbaarder is. Tarwe heeft dus meer (chemische) bescherming nodig van buitenaf om de korrel gezond te houden. 

  • Tarwe bevat een minder stevigere schil dan spelt. Zodra tarwe wordt geoogst wordt deze uit zijn schil gehaald en vervolgens wordt deze over de hele wereld vervoerd. Spelt daarentegen is van nature al beter beschermd en wordt ook niet meteen na oogst gepeld. De voedingsstoffen blijven zo langer intact, waardoor spelt een hogere voedingswaarde heeft dan tarwegranen. 

  • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten bevat dan tarwe en een hoger gehalte aan vitamine B1, ijzer en zink bevat. 

Is spelt glutenvrij?

In tegenstelling tot wordt beweerd, is spelt helaas niet glutenvrij. 

Tip voor het gebruik van speltgranen

Speltgranen kun je gebruiken als basis voor een gezonde muesli. Voeg wat gedroogde vruchten en noten toe en geniet van een heerlijk gezond muesli-ontbijt. Ook zijn de granen een goede basis voor mueslirepen en als paneermiddel te gebruiken. 

Gezonde spelt recepten

Allergie-informatie

Bevat van nature gluten. Verpakt in een omgeving waar ook noten en pinda's worden verpakt. 

Beoordelingen