Chocolade kruidnoten cake

30 min + 1 uur 30 min afkoelen
Chocolade kruidnoten cake

Zijn jullie ook al helemaal klaar voor Sinterklaas? Met deze chocolade kruidnotenkoek heb je iets heerlijks zoets voor bij de koffie om alvast in de sfeer te komen. Met een heerlijke kruidnoten koekbodem, laagje chocolade ganache en een mix van witte, pure en melkchocolade pepernoten bovenop wordt het sowieso genieten!


Dit recept is gemaakt door Shannah.

Zo maak je dit recept:
 1. Verwarm de oven voor op 180°C, op de boven- en onderwarmte stand.
 2. Voeg de boter en de suiker toe aan de mengkom van je machine en laat deze de ingrediënten  een paar minuten goed door elkaar mixen.
 3. Mix in de tussentijd de bloem, maizena, speculaaskruiden en een snufje zout goed door elkaar in een kom.
 4. Voeg daarna het ei toe aan de boter en suiker.
 5. Nadat het ei volledig is opgenomen voeg je het mengsel met de bloem beetje bij beetje toe aan de mengkom van de keukenmachine. Laat het niet te lang mixen en wacht totdat de ingrediënten net allemaal goed verdeeld zijn door het deeg.
 6. Maak eerst een grote prop van je vel bakpapier en strijk het daarna weer een beetje glad. Nu kan je het papier wat makkelijker vormen in je bakvorm en blijft ook nog wat beter zitten.
 7. Schep het koekdeeg in de bakvorm en verdeel het over de bodem. Duw het deeg goed in de hoeken en zijkanten van de bakvorm en strijk de bovenkant daarna een beetje glad met de achterkant van een lepel. 
 8. Bak het koekdeeg voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.
 9. Haal de koekbodem uit de oven en laat hem voor 30 - 45 minuten goed afkoelen op een koelrek.
 10. Wanneer de koekbodem goed is afgekoeld kan je aan de slag met de ganache. Doe de melkchocolade alvast in een kom. Warm vervolgens de verse slagroom op in een klein pannetje totdat het net niet kookt. Giet dit daarna over de melkchocolade. Laat dit een minuutje staan en mix de gesmolten chocolade vervolgens door de room met een vork of een garde totdat het mooi glad is.
 11. Giet de chocolade ganache vervolgens in de bakvorm, over de koekbodem.. Versier de koek kort daarna met de chocolade kruidnoten, dan blijven die gelijk mooi op hun plek wanneer de ganache wat meer opstijft. Schat hierbij eventueel al in hoe je later de stukken wilt gaan snijden, het is namelijk makkelijker om niet door de kruidnoten heen te hoeven snijden!
 12. Doe de witte chocolade in een kleine mok en smelt het door deze in heet of zachtjes kokend water te zetten. Roer het door met een theelepel totdat het goed gesmolten is. Met de theelepel ga je straks de kruidnotenkoek versieren met de gesmolten witte chocolade. Check of de chocolade vloeibaar genoeg is. Mocht het alleen maar van de lepel af druppelen, voeg dan 1 - 2 theelepels zonnebloemolie toe om de chocolade wat te verdunnen. Versier daarna de bovenkant met dunne streepjes chocolade, dit gaat het mooist wanneer je het in kleine hoeveelheden en met snelle bewegingen van de zijkant van je lepel laat vallen.
 13. Bedek de chocolade kruidnotenkoek eventueel met aluminiumfolie en laat de bovenkant nog even 45 minuten hard worden in de koelkast. Daarna kan je hem snijden en er lekker van genieten!


Tip:
Ben je vergeten om de boter ruime tijd van tevoren uit de koelkast te halen? Snijd de boter dan na het afwegen in kleine blokjes. Dan verdeel je het oppervlak en komt hij sneller op temperatuur!

Dit recept is te vinden in de volgende categorie(ën): Sinterklaas,