• Binnen 24 uur verzonden
Noten: rauw, gebrand, geroosterd, gepeld of naturel?

Noten: rauw, gebrand, geroosterd, gepeld of naturel?

Noten: rauw, gebrand, geroosterd, gepeld of naturel?

Veel sporters voegen noten in hun dagelijkse voedingspatroon toe voor de eiwitten, vetten en mineralen. Toch is er nog wat onduidelijkheid over hoe de noot het beste gegeten kan worden. Zo bestaan er rauwe, gepelde, naturel, gezouten, geroosterde en gebrande noten. In dit stuk maken we het voor eens en voor altijd duidelijk welke je nou nodig hebt op welk moment.

Rauwe, gebrande en geroosterde noten

Rauwe noten zijn onbewerkte, pure noten waar nog niets mee is gedaan. Deze verkopen wij op Basboernoten.nl omdat deze noten nog alle bouwstoffen bevatten. Het is de meest gezonde vorm en levert de meeste voedingswaarde voor ons lichaam. Deze noten kunnen wel een schil of geen schil (gepeld) hebben.

Gebrande noten daarentegen zijn kort geroosterd of gebakken in de olie. Als er gesproken wordt over ‘gebrande’ noten gaat het hierbij vaak om noten die worden gebakken in de olie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van pure arachide olie om de nootachtige smaak en het hoge kookpunt. Zo komen er zo min mogelijk gifstoffen bij, maar toch gaan er een hoop vitaminen en mineralen verloren door de hoge temperatuur. Bovendien komen er een hoop vetten bij door de olie waarin dit gebakken wordt, waardoor het caloriegehalte ook hoger ligt. Een middenweg hierin zijn de geroosterde noten. Wanneer noten geroosterd zijn staat dit op de verpakking, dus u kunt dit altijd terugvinden. Geroosterde noten worden in een hete lucht oven geroosterd zodat zij hier hun krokante laagje van krijgen. Omdat de noten toch in een hoge temperatuur worden gebrand verliezen zij een deel van hun voedingsstoffen.

Noten en sporters

In principe is het beter om alle noten rauw te eten, zodat je alle voedingsstoffen goed binnenkrijgt. De naturel noot bevat alle bouwstoffen die wij nodig hebben, prachtig samengesteld door moeder natuur. Waarom willen wij dit roosteren, terwijl dit al zo lekker is? Als je de noten gebruikt voor de voedingswaarde en ter ondersteuning van de sportprestaties raden wij aan de rauwe en natuurlijke noten te kiezen. Mits je niet allergisch bent voor noten bieden zij een goed opneembare combinatie van vetten, eiwitten, koolhydraten en nodige mineralen. Gebrande noten worden vaak gebruikt als tussendoortje en als lekker hapje in het weekend. Ze worden namelijk ook gebrand om de smaak te versterken en zodat zij een lekkere ‘bite’ krijgen.

Noten die gebrand moeten worden

Er zijn een aantal noten die alleen gebrand gegeten kunnen worden of juist helemaal niet gebrand moeten worden. Pinda’s, pistachenoten, cashews en macadamia’s worden vaak automatisch al gebrand. De reden hiervoor is dat zij rauw niet lekker zijn of niet goed zijn voor ons. Pinda’s zijn peulvruchten en bevatten daardoor in rauwe gesteldheid stofjes die meer kwaad dan goed kunnen doen in ons lichaam, lectines genaamd. Aan cashewnoten en macadamia’s zit niet heel veel smaak als ze rauw zijn, maar juist in deze vorm doen zij veel voor ons lichaam. De eiwitten in cashewnoten en de vetten in macadamia’s zijn erg heilzaam. Noten die nooit gebrand moeten worden zijn walnoten en paranoten, omdat deze erg bitter en ranzig worden door de oliën die al aanwezig zijn.

Noten in de supermarkt

Noten die je in de supermarkt kunt kopen zijn vaak van minder goede kwaliteit dan bij een notenboer. Dit is logisch, omdat de supermarkt zijn brood niet verdient met noten. Een notenboer daarentegen is specialist op het gebied van noten en weet precies waar hij de beste kwaliteit vandaan moet halen en hoe hij deze moet bereiden. Noten bij een notenboer zijn altijd vers en goed verpakt. Gebrande noten zijn namelijk erg vatbaar voor schimmels en bacteriën. Als deze langere tijd in een supermarkt liggen is er dus vaak sprake van schimmelvorming. Vooral paranoten hebben hier snel last van. Ons aanraden is dus om noten altijd bij een specialist te kopen. Vooral gebrande en gezouten noten, omdat deze erg vatbaar zijn voor bacteriën.

Zelf noten roosteren

Als je dan toch een lekker tussendoortje wilt kun je het beste de noten zelf branden. Je kunt de noten 20 minuten roosteren in een hete lucht oven op 60 a 70 graden. Je kunt ze ook 10 minuten bakken in een ingevette koekenpan.

Conclusie

Kies altijd voor rauwe en natuurlijke noten ter ondersteuning van je sportprestaties en voedingsschema. Heb je trek in een lekker, maar toch redelijk verantwoord tussendoortje en mag het wat calorievoller zijn kies dan voor lekkere gebrande noten. Koop de noten het liefste bij een notenboer of specialist zodat u weet dat u verse noten heeft en deze op een goede manier zijn gebakken en verpakt.

 

Met meer dan 40 jaar ervaring bieden wij u kwaliteit, versheid en kennis van onze producten, dus wilt u zeker zijn van kwalitatief goede noten bekijk dan eens ons assortiment.

Laat jouw reactie achter