Gepelde of ongepelde sesamzaden, wat is gezond?

Gepelde of ongepelde sesamzaden, wat is gezond?

Gepelde of ongepelde sesamzaden, wat is gezond?

Zaden zijn een gezonde voedingsbron. Zo bevatten sesamzaden veel calcium, maar een hoop mensen vragen zich af of er nou een verschil is tussen gepelde of ongepelde zaden. En kort maar krachtig op deze vraag kunnen we zeggen: JA! Er is wel degelijk een verschil tussen gepelde en ongepelde sesamzaden. Niet zo’n klein beetje verschil ook: ongepelde zaden bevatten ongeveer 88 milligram calcium per eetlepel. Daarentegen bevatten gepelde zaden 'maar' 5 tot 10 milligram calcium. In het uiterste geval kan dit dus tot 95% minder calcium bevatten!

Maar dit is nog niet alles..

Toch zit hier een addertje onder het gras. Alhoewel de ongepelde sesamzaden ongeveer 80 milligram calcium bevatten, is de calcium vaak in de vorm van ‘calciumoxalaat’. Dit is een verbinding van calcium en oxalaat en is een minder goed opneembare vorm voor het lichaam. Deze vorm van calcium bevindt zich voornamelijk in het omhulsel en niet in de kern. De ongepelde versie (met omhulsel) mag dan dus meer calcium bevatten, maar ons lichaam kan er weinig mee. Hiermee zouden we tot de conclusie komen dat ongepelde sesamzaden dus weinig tot geen toegevoegde waarde hebben in vergelijking met gepelde sesamzaden. Gepelde sesamzaden zouden op deze manier een betere optie zijn, omdat ons lichaam dan geen last heeft van het omhulsel. Sterker nog, calciumoxalaat kan zelfs negatieve effecten hebben voor de gezondheid. Als je dit zelfs in grote mate binnenkrijgt, kun je een oxalaat vergiftiging oplopen. Als je sesamzaden eet en je krijgt een branderig gevoel in je mond of keel, dan weet je dat het niet goed zit. Wij raden aan om gepelde sesamzaden te eten, omdat deze wel degelijk een voedingsbron van calcium zijn. Bovenal wordt het lichaam niet belast met schadelijke stoffen of extra energie dat nodig is om dit omhulsel te verteren.

Hoe weet je of je met gepelde of ongepelde zaden te maken hebt?

Sesamzaad die je bij een natuurwinkel haalt kan zowel gepeld als ongepeld zijn. Vaak staat het op de verpakking welke oorsprong de zaden hebben. Bij een ecologische winkel kan het personeel u ook meer vertellen. Het is misschien lastig om er achter te komen of sesampasta met gepelde of ongepelde noten is gemaakt. Als de sesampasta wat donkerder is en een meer bittere smaak heeft is het meest waarschijnlijk dat er ongepelde zaden in zijn verwerkt.

Sesamzaad bij Basboernoten.nl

Bij Basboernoten.nl verkopen wij gepelde, biologische sesamzaden. Wij kiezen hiervoor, omdat wij vinden dat het negatieve effect van calciumoxalaat opweegt tegen de mogelijke voordelen die de ongepelde zaden zouden hebben. In principe zijn wij van mening dat producten zo min mogelijk bewerkt moeten worden, maar dit moet geen gevaar voor de gezondheid leveren. Daarnaast heeft sesamzaad nog vele andere positieve eigenschappen. Mocht je meer informatie willen lezen over sesamzaad en wat dit voor jou kan beteken lees het dan op onze pagina over sesam.