Kokosolie, is dit wel echt gezond?

Kokosolie, is dit wel echt gezond?

Kokosolie, is dit wel echt gezond?

De laatste jaren worden kokos en  kokosolie steeds meer gebruikt in gerechten en wordt het bestempeld als een ‘gezond vet’. Dit in tegenstelling tot de jaren negentig toen het gebruik ervan werd gezien als een groot taboe. De reden hiervoor was dat er vanuit allerlei kanten werd aanbevolen om het gebruik van verzadigd vet te vermijden en te beperken. Kokosolie is en blijft een verzadigd vet. Waarom is dit dan nu ineens wel zo gezond?

Wat is kokosolie?

Kokosvet of kokosolie wordt verkregen uit de kokosnoot. De kopra, de vrucht van de kokosnoot, wordt geperst (eerst persing of extra vierge) of verhit (tweede persing) om zo de olie uit de vrucht te krijgen. Het vet bestaat voornamelijk uit verzadigde vetten. Volgens vele onderzoeken en voedingsdeskundigen bestaat kokosvet uit 86% verzadigde vetten. De boodschap lijkt duidelijk, want verzadigd vet is slecht.. Toch?

Vetten en hun samenstelling

Het verschil in verzadigde vetten ligt in de samenstelling van het vet. Vetten worden onderverdeeld naar de lengte van de vetzuurketen: kort, middellang en lang. De meeste vetten bestaan uit lange-keten vetzuren, welke moeilijker te gebruiken zijn voor het lichaam. Dit komt omdat deze eerst een bewerking nodig hebben door de lever of het lymfestelsel en daarom sneller worden opgeslagen als reservevetten. Korte- en middellangeketen kunnen makkelijker bij de cellen komen om energie te leveren, omdat zij een andere structuur hebben.

De samenstelling van kokosolie

Hoewel deskundigen het niet eens kunnen worden over de grenzen van de verschillende ketens, worden olijfolie, zonnebloemolie, sojaolie als langeketen vetten beschouwd. Aan kokosolie wordt echter de middellange vetzuureigenschappen toegeschreven. Het vet in kokosvet is dus wel verzadigd, maar levert snel energie en put het lichaam niet uit met extra bewerkingen van cholesterol, lever of lymfestelsel. Daarnaast zorgt het vetzuur laurinezuur in kokosvet ervoor dat onze innerlijke thermometer hoger wordt afgesteld. Daardoor kan er minder vet worden opgeslagen en komt de vetverbranding op gang. Hieruit kunnen we concluderen dat ‘ verzadigd vet’ niet altijd maar gewoon ‘ verzadigd vet’ is.

Verzadigd vet, slecht?

Bovendien is ook nooit wetenschappelijk bewezen dat deze verzadigde vetten slecht voor ons zijn. Uit een studie uit 1996 bleek dat kokosvet geen invloed had op een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten. Uit een meer recente studie van Ramsden (2013) werd bij een testgroep het verzadigd vet vervangen door omega 6 vetten. Dit resulteerde in een verhoging van het aantal hart- en vaataandoeningen. Niet het verzadigd vet, maar het tekort aan omega-3 en de aanwezige transvetten zijn de belangrijkste oorzaken voor hart- en vaatproblemen. Kokos is hierbij de perfecte oplossing: het bevat geen transvetten en zorgt voor een betere opname van omega-3. Bekijk hieronder alle positieve voordelen van kokos op een rij:

De voordelen van kokosolie:

  • De middellangeketen vetzuren hebben geen bewerking nodig zoals insuline om energie te leveren. Mensen die problemen hebben met de aanmaak van insuline zoals suikerpatiënten kunnen baat hebben bij deze vorm van energie.
  • Smeerbare boters zoals margarine of halvarine en vloeibare boters die verhit worden zoals zonnebloemolie of sojaolie bevatten transvetten. Al in 1960 is aangetoond dat deze de cholesterol verhogen en dat ze een het ontstaan van hart- en vaatziekten juist stimuleren. Waar andere vetten en oliën qua samenstelling veranderen bij verhitting, blijft kokosvet ook na verhitting dezelfde eigenschappen behouden.
  • Kokosolie heeft een positief effect op de HDL-LDL relatie.
  • Het vetzuur wordt in ons lichaam omgezet in monolaurine. Een studie uit 2009 toonde aan dat de potentieel antimicrobiële eigenschappen van monolaurine gebruikt kunnen worden voor de behandeling van acne. Daarnaast zouden de eigenschappen ook werkzaam zijn tegen schimmelinfecties zoals candida albicans.
  • Onze celmembranen bestaan voor ongeveer 50% uit verzadigde vetten. Wij hebben deze vetten hard nodig om onze cellen sterk te houden en ze te voeden.
  • Kokosolie bevat veel vitamine E, waardoor het een perfecte body crème of haarconditioner is. Ook helpt het tegen wallen onder de ogen, helpt het bij uitslag of littekens.

Kokosolie bevat nog veel meer goede eigenschappen. Hoewel wij volledig achter het gebruik staan van kokosvet is het uiteraard geen wondermiddel. Een volwaardig dieet bestaat uit voldoende vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten. Zorg voor afwisseling en een regelmatige inname. Let ook goed op je eigen lichaam en voel wat het voor je doet. Sommige mensen kunnen last krijgen van kokosvet, zoals spijsverteringproblemen of uitslag. Minder dan de hoeveelheid en bouw het langzaam op. Zorg voor voldoende water elke dag en onderschat de grote waarde van omega-3 niet. Eet dagelijks noten, zoals walnoten of chia zaad om voldoende in uw omega 3 - en energiebehoefte te voldoen.

Bestel nu online virgin kokosolie, gemaakt van de beste kwaliteit jonge kokosnoten!