Smoothie, een goede vervanger van fruit?

Smoothie, een goede vervanger van fruit?

Smoothie, een goede vervanger van fruit?

Veel mensen vinden het lastig om elke dag genoeg groente en fruit binnen te krijgen. Toch wordt een appel, banaan of een peer mee naar werk nemen na een paar keer ook saai. De ideale oplossing hiervoor is de smoothie! Dit is snel en simpel gemaakt en kan ook nog eens onderweg naar het werk gedronken worden. Zo krijg je én alle voedingsstoffen binnen én ben je er ook geen tijd aan kwijt. Maar is een smoothie wel een goede vervanger van ‘echt’ fruit?

Smoothie is geen echt fruit!

Echt fruit bevat vitaminen, mineralen, vezels, enzymen en heeft een reinigende werking op het lichaam. Het nadeel van fruit is dat deze zijn originele voedingsstoffen verliest zodra dit bewerkt wordt. Zelfs het fruit dat wij in de natuurwinkel kopen is al wat van de originele voedingswaarde verloren door het vervoeren en verpakken van de producten. Je begrijpt dan ook wel dat wanneer wij ons appeltje in de blender of centrifuge doen en de producten in miljoenen deeltjes worden gescheiden veel van de originele voedingsstoffen verloren gaan. De pulp en het deel wat weggegooid wordt bevat vaak nog de meeste vitaminen en vezels. Veel vitaminen en vezels blijven achter in de pulp of worden weggegooid, zoals we dit ook zien bij een geperste sinaasappel. Als we alleen naar dit onderdeel zouden kijken, kunnen we dus zeggen dat het eten van fruit een betere optie is dan een smoothie. Maar waarom zijn de smoothies dan toch zo populair?

De kracht van smoothies

Alhoewel misschien niet alle voedingsstoffen overblijven na 300W in de blender, zijn smoothies wel degelijk erg voedzaam. Het leuke van een smoothie is namelijk dat je hem volledig kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Zo kun je de smoothie bijvoorbeeld meer voedingswaarde geven door goji bessen of groenten toe te voegen. Ook het gebruik van superfood zoals maca poeder, chia zaad en andere extracties zijn makkelijk om bij een smoothie te voegen. De toegevoegde waarde van deze smoothies zijn dan groter dan het nuttigen van het eten van afzonderlijk fruit zoals een appel en een banaan. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook niet erg lekker om een lepel honing, een stukje gember of een slokje citroensap te nemen op een lege maag, maar in combinatie met verschillende ingrediënten kan hier een ontzettend lekkere smoothie uit voortkomen. Juist door verschillende ingrediënten te mixen krijgt een smoothie de gezonde waarde waar deze zijn populariteit aan te danken heeft.

Basische waarde   

Een groot voordeel van fruit is dat het een alkalische of basische PH waarde bevat. Dit houdt in dat de zuurgraad laag is. Hiermee bedoelen we niet letterlijk een zure smaak, maar de waarde die ons lichaam en de producten bevat. De ideale zuurgraad van mensen ligt ongeveer rond de 7.3-7.4. Deze zuurgraad wordt aangetast door o.a. stress, voeding en slechte leefgewoonten. De rol die voeding hierin heeft is dat deze een invloed heeft op het lichaam door de PH-waarde van de producten die je eet. Veel mensen eten te weinig groente en fruit en eten veel ‘zure’ producten. De PH-waarde van het lichaam wordt daardoor lager (zuurder) en is zo een betere voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Daarnaast kunnen de organen hun werk niet doen en wordt dit gelinkt aan immuniteit deficiënties, darmklachten en depressies. Door elke ochtend een smoothie te maken met verschillende ingrediënten geef je het lichaam de kans zich weer te herstellen door de lage PH-waarde. Daarnaast kan een smoothie zoals hierboven beschreven ontzettend veel goede dingen voor je doen als je maar de juiste ingrediënten gebruikt. Wij raden aan om elke dag met een smoothie te starten. Het is makkelijk, snel, voedzaam en je lichaam heeft er veel baat bij. Lichaamsprocessen kunnen zo beter uitgevoerd worden en een goed begin is het halve werk!

Om u een stap in de goede richting te geven hebben wij een ginger-smoothie voor u gemaakt die reinigende eigenschappen heeft. De basis van deze smoothie kunt u in principe elke dag maken. U kunt er dan naar smaak zelf ingrediënten bijvoegen en ermee experimenteren.