Diabetes type I en nu?

Diabetes type I en nu?

Diabetes type I en dan...

Marielle, 39 jaar, een werkende moeder van een jongentje van 17 maanden heeft naast een druk (sociaal) leven haar diabetes goed onder controle. Hoe ze dat doet? Door gezond en bewust te eten en voldoende te sporten. Elke week deelt ze haar verhaal, tips en recepten om niet alleen andere met diabetes te motiveren maar ook als je 'gewoon' gezonder wilt leven!
 

Diabetes type I en dan? Dat dacht ik toen mij in 1999 werd verteld dat ik “ suiker” had. Mijn wereld stortte even in.

Moest ik nu mijn hele leven insuline spuiten? Tjsa dat was helaas wel de prognose. De eerste keer spuiten vond ik doodeng, maar ik moest wel er was geen andere optie. Toen dacht ik: oké het is zoals het is en ik kan er niets aan veranderen, ik ga er het beste van maken!

Diabetes type I en onregelmatig werken

Op dat moment werkte ik in de horeca. Ik werkte (te) veel uren en onregelmatige diensten. Dat was nou niet echt een goede combinatie met mijn diabetes vertelde mijn internist. Maar ik wilde mijn baan niet opgeven, de horeca zat in mijn bloed en ik zou hem wel het tegendeel bewijzen. En dat lukte! Door streng te controleren, regelmatig te eten en op te letten met wat ik at. Mijn internist stond bij elke halfjaarlijkse controle weer versteld van mijn goede waardes. Je zal begrijpen dat ik daar wel heel trots op was!

Natuurlijk heb ik het een en ander moeten aanpassen in mijn leven. Ik at altijd al vrij gezond maar ik zondigde ook wel eens en hield zeker van een drankje op de vele feestjes die ik afstruinde. Maar door de diabetes moest ik mijn lichaam opnieuw gaan herkennen en ondervinden hoe het ging reageren op bepaalde situaties.

Koolhydraten en diabetes 

Na de diagnose kreeg ik een afspraak bij een diëtiste en zij vertelde mij dat ik koolhydraten moest gaan tellen. Pffff dacht ik, wat een gedoe! Geheel eigenwijs als ik was deed ik dat niet, in plaats daarvan luisterde ik heel goed naar mijn lichaam en controleerde ik mijn bloedsuiker heel nauwkeurig. Het was een lange zoektocht van een paar jaar, maar ook een hele leuke! Hierdoor ken ik mijn lichaam nu van haver tot gort en is mijn passie voor gezond en bewust eten nog meer naar de voorgrond getreden.  

Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat witte pasta, witte rijst, wit brood, de Hollandse aardappel en geraffineerde suikers, echte boosdoeners zijn voor mijn lijf. Wanneer ik dit eet gaat mijn lijf in de versnelling. Het voelt dan vanbinnen alsof ik een marathon loop. Mijn hart gaat harder pompen, ik voel me opgejaagd en mijn bloedsuikers worden onstabiel. Ze gaan van hoog naar laag en andersom. Heel vermoeiend en dat merk ik ook de dagen erna, mijn lijf moet dan echt herstellen en bijkomen. En je snapt dat met een dreumes van 17 maanden die lekker rondbanjert en de wereld wilt verkennen ik mijn energie wel beter kan gebruiken!

Persoonlijk denk ik dat iedereen producten zoals geraffineerde soorten witte rijst, niet-volkoren pasta’s en witbrood beter links kan laten liggen. Ze doen niet zo veel voor je lichaam. Deze producten worden door de fabrikanten zodanig bewerkt dat er nauwelijks voedingsstoffen overblijven. Je lichaam ziet dit als suikers en zet het om in energie en slaat het daarna op als vet. Zonde, want tegenwoordig hebben we zoveel betere keuzes voor handen. De alternatieven die ik gebruik zijn zilvervliesrijst, boekweit, volkoren couscous, volkoren pasta, gierst, quinoa en amaranth. Misschien zijn er een aantal die je niet kent, maar het is zeker de 'moeite' waard om er eens mee te experimenteren. Vervang je witte pasta en rijst door een van deze producten en je lijf zal je dankbaar zijn!

Hier een foto van mijn favoriete volkoren pasta gerecht!

 “Beauty is being the best possible version of yourself on the inside and out.”

   Heb jijzelf diabetes en/of heb je vragen voor mij, mail ze naar info@basboernoten.nl.
   Ik ben natuurlijk geen arts of deskundige maar ik  help je graag door mijn eigen ervaringen te delen.

   Tot snel!

   Groetjes,

   Mariel