Zoete aardappel, gezond?

Zoete aardappel, gezond?

Zoete aardappel gezond?

Sweet potatoe oftewel de zoete aardappel, je hoort er steeds meer mensen over en komt het steeds vaker tegen in gezonde recepten. Is de zoete aardappel echt zo gezond en waarom? En wat maak je er dan mee?

Nadiah, blogger zocht het voor ons uit en deelt haar kennis over deze zoete bataat op Basboernoten.nl gecombineerd met een heerlijk recept voor zoete aardappel friet!

Zoete aardappel

Ben jij al bekend met de zoete aardappel? Eigenlijk een gekke naam want het is helemaal geen aardappel, het is er zelfs niet eens familie van. De zoete aardappel, of zoals hij officieel heet, de bataat, is een knol en dus eigenlijk een groente. Ik denk dat hij aan zijn naam is gekomen doordat de textuur veel wegheeft van de gewone aardappel maar dan een stuk zoeter van smaak.

Zoete aardappel gezonder dan 'gewone' aardappel

Het voordeel van de zoete aardappel ten opzichte van de ouderwetse bint of eigenheimer, is dat hij veel meer vezels bevat, waardoor je langer een verzadigd gevoel zult hebben. Verder zitten er meer vitaminen en mineralen in, zoals vitamine C en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Het is een fabel dat hij minder koolhydraten bevat dan een normale aardappel, maar dit zijn wel complexe koolhydraten  waardoor je bloedsuikerspiegel constanter blijft.

Je krijgt dus geen hoge piek (en de onvermijdelijke dip daarna) in je bloedsuikerspiegel die er voor kan zorgen dat je op een later tijdstip weer sneller trek krijgt.

Nog even over die compleze koolhydraten, carbs aren’t the devil mensen! En zeker niet als je gezond eet en op regelmatige basis beweegt of sport. Deze complexe koolhydraten heeft je lichaam nodig voor een gezonde dosis energie. 

Ok, al met al mag het duidelijk zijn dat de zoete aardappel een goede en ook nog eens lekkere toevoeging is aan je dieet. Bij mij staat hij in elk geval regelmatig op het menu! Ik vind ze heerlijk in een stamppotje, maar mijn favoriete recept zal ik hier met je delen, zoete aardappel friet met geroostere paprika en tzaziki  uit de oven a la Nadiah. Enjoy!

Ingredienten zoete aardappel friet:

  • Zoete aardappels
  • Zout
  • Chillipoeder
  • Komijnpoeder
  • Paprikapoeder
  • Pot geroosterde paprika
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Vetvrije griekse yoghurt
  • Komkommer

En zo maak je deze bataat friet

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de zoete aardappel en snijd ze in partjes / dikke friet.
  3. Vet een bakplaat in met olijfolie of kokosolie en leg de zoete aardappel friet erop.
  4. Neem een snufje zout, een snufje chillipoeder en een snufje komijn en paprikapoeder naar smaak en bestrooi de zoete aardappels.
  5. Snijd de paprika in grove stukken en leg ze ook op de bakplaat tussen de zoete aardappel.
  6. Schuif het geheel voor 25 a 30 minuten in de oven.
  7. Schep 250 gram van de yoghurt in een bakje, knijp de knoflook er op uit en rasp de komkommer. Meng het lekker door elkaar, je tzaziki is nu klaar.

Dien de zoete aardappel op als sidedish met de tzaziki. Genieten maar!