• U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

mail ons  |   bel ons

 



Tomaten met zonnebloempittendip


Tomaten met zonnebloempittendip

Deel dit recept

Tomaten met zonnebloempittendip

Ingrediënten:

  • 1 cup (= ongeveer 250 ml) rauwe zonnebloempitten, zonder schil.
  • water (afhankelijk van waar je woont en je water kwaliteit, kun je het best gefilterd water gebruiken. In België zit er bijvoorbeeld chloor in het water, dat kan het kiemen belemmeren)
  • theelepel azijn of citroensap
  • sap van een citroen en/of ongepasteuriseerde appelazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel keltisch zeezout of Himalaya zout
  • tomaten en/of komkommer in stukjes of plakjes
  • bosuitje
  • scheutje balsamico azijn
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • glazen kom of pot met minimaal een halve liter inhoud
  • een vergiet of zeef met gaatjes waar de pitten niet doorheen kunnen of, als je een pot gebruikt een stukje horren gaas en een elastiekje
  • keukenmachine of blender

Beschrijving:

  1. Zoek de pitten uit op stukjes schil en vuil, was ze eventueel.
  2. Doe de pitten in een glazen kom of pot en voeg zoveel warm water toe dat ze flink onderstaan, een centimeter of 5 water boven de pitten. Giet er de azijn of het citroensap bij, even doorroeren en dek de kom af met een bord o.i.d.
  3. Laat zo een nacht (8-12 uur) op een warm plekje weken.
  4. De volgende ochtend giet je het weekwater af door een vergiet, of als je een glazen pot gebruikt, dan kun je deze afdekken met het gaas en vastzetten met een elastiekje.
  5. Zet het vergiet afgedekt op een diepbord  of de glazenpot met het gaas er op schuin op z’n kop in een kom. Op die manier kan het water weglopen.
  6. Spoel de pitten zo 2 à 3 keer per dag om met koud water en laat ze 12-24 uur. staan in het vergiet of in de pot schuin op z’n kop. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de versheid van de pitten zie je soms al na het weken kleine kiemen ontstaan, zoals hier op de foto:Zonnebloempitten-weken
  7. Na ongeveer een dag zijn de kiemen goed duidelijk te zien. Die je hier op onderstaande foto ziet hebben eigenlijk net iets te lang gestaan, dat kun je zien aan de verkleuring op de pitten. Zonnebloempitten verkleuren snel na het kiemen en zijn ook maar beperkt houdbaar, ze worden gauw zwart.
  8. Doe de pitten vervolgens in een grote kom en doe er ruim water bij. Wrijf de pitten tussen je handen, dan komen de velletjes los. Deze velletjes moet je proberen af te gieten. Ze maken je kaas grijs en veranderen ook de textuur wat. Dit is even een lastig klusje en je zult meerdere keren moeten vullen en afgieten om het merendeel weg te krijgen.
  9. Je kunt de pitten nu voor later gebruik in de koelkast bewaren (hooguit 2 dagen bij zonnebloempitten).
  10. Doe vervolgens de pitten in een blender of keukenmachine met een scheutje appelazijn of citroensap, de knoflook en het zout en giet er water bij. Ze moeten niet helemaal onderstaan. Beter kun je later wat meer water bij doen, als de consistentie de dik blijkt.
  11. Blender het geheel eerst op een lage snelheid, maar algauw op een hogere snelheid tot een romige massa. Voeg eventueel water toe, een eetlepel per keer. Schep de massa met een spatel uit de mengbeker.

Leg de gesneden tomaat of komkommer op een bordje, schep er de zonnebloempitten kaas er op, Strooi er zout en peper en de in ringetjes gesneden bosui over, en besprenkel met azijn.

Serveer meteen, omdat de zonnebloempitten kaas snel verkleurt.

 

Meer lezen over Fytinezuur: http://www.leefbewust.com/themas/fytinezuur.html

Iris Maier - blogger bij ‘Echt Eten koken’