• U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

mail ons  |   bel ons

 

De paranoot: het geheime wapen voor gezondheid!

21-10-2016 0 Reactie(s)

De paranoot: het geheime wapen voor gezondheid!

Paranoten worden door een hoop mensen erg in hun waarde onderschat. Wist u bijvoorbeeld dat het eten van 2 paranoten per dag al een positieve bijdrage kan hebben bij het ondersteunen van het immuunsysteem tegen bijvoorbeeld infecties of vruchtbaarheidsstoornissen? Ook als je bewust wilt eten kan je baat hebben bij het dagelijks eten van enkele paranoten. Dit komt door de combinatie van antioxidanten, eiwitten en vetten. Niet alleen is de noot erg lekker en gezond, maar bij het kopen van de noten worden ook de lokale ‘castañeros’ en het regenwoud in Brazilië geholpen!

De paranoot

De Para de Kastanje, zo genoemd door de Braziliaanse bevolking, groeit aan een boom. De paranotenboom wordt tussen de 40 en 60 meter hoog. Alhoewel het Engelse woord voor paranoot ‘Brazil nut’ doet voorkomen dat de noot alleen uit Brazilië komt, komt de boom ook voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia. In Nederland noemen wij ze paranoot, omdat de noten vooral uit de streek Para in Brazilië komen. Toch zijn de jungles in het Braziliaanse Amazonegebied, langs de oevers van de Amazone en de Rio Negro de favoriete gebieden voor de boom. Volgens het Braziliaans ministerie van landbouw zijn er ongeveer 9 miljoen paranotenbomen en er komen jaarlijks ongeveer 30/40 vruchten van de boom. Deze vruchten kunnen het beste worden vergeleken met een kokosnoot. Hierin zitten 8 tot 12 zaden die wij als ‘de paranoot’ kennen.

ParaSupernoot

De paranoot wordt vaak onderschat in zijn voedingswaarde. De paranoot bevat 66,9 g. aan vetten, 14,3 g. aan eiwitten, 7,8 g. aan koolhydraten en 4,9 g. aan mineralen en vitaminen. De gezonde vetten en de goed opneembare eiwitten maken de noot erg gezond. Alhoewel de noot met 3,3 gram mineralen niet meteen erg voedzaam lijkt, is het toch het mineraal selenium wat de paranoot zo ontzettend krachtig maakt.

Antioxidant selenium

Het sterke wapen van de paranoot is het mineraal selenium. De noot bevat 1917 mcg selenium, ongeveer 3500% van de ADH. Selenium is een spoorelement dat als antioxidant werkt. Zodoende heeft selenium een beschermende en positieve invloed op het immuunsysteem. In combinatie met vitamine E werkt selenium als een ijzersterk antioxidant. De noot bevat een hoger gehalte selenium dan welke andere noot dan ook.

Selenium en kanker

Door o.a. dit hoge gehalte heeft de noot zelfs een kanker bestrijdende werking. Meerderde studies hebben aangetoond dat een hoog selenium gehalte een preventieve werking heeft, o.a. bij borst-, long- en prostaatkanker. Het zorgt ervoor dat de celdeling wordt vertraagd, waardoor de vorming van een kwaadaardige tumor wordt geremd. De combinatie van de anti-oxidatieve werking, de eigenschappen van selenium en het onschadelijk maken van zware metalen zorgt ervoor dat selenium een belangrijk element is bij het gezond houden van weefsels en organen.

Paranoten en sporten

Naast selenium bevatten de noten ook koper, magnesium, mangaan, potassium, calcium, ijzer, fosfor en zink. Vooral fosfor is in hoge mate aanwezig in de noot. Voor sporters is dit onder andere nodig voor het vrijmaken van energie in cellen (ATP naar ADP), en voor het opslaan van energie (ADP naar ATP). Fosfor is daarnaast belangrijk bij een goede opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden.

Paranoten zijn  interessant voor als je houdt van gezond eten, sporten en een actieve levensstijl hebt. Dit omdat het gehalte aan antioxidanten, vetten en eiwitten hoog is. Tijdens het sporten worden de spieren licht beschadigd. Selenium is in staat om schade van de spieren te beperken die tijdens de training wordt opgedaan en geeft ondersteuning in de herstelperiode. Ook overige afvalstoffen die vrijkomen tijdens een training wordt door zowel vitamine E als selenium geneutraliseerd. Een regelmatige inname van minimaal 150 microgram selenium per dag zou kunnen bijdragen aan betere sportprestaties.

Hoeveel selenium moet je binnenkrijgen?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad moet een gemiddeld persoon tussen de 50-150 microgram selenium binnenkrijgen. Zwangeren en borstvoedenden moeten tussen de 75-150 microgram selenium per dag binnenkrijgen. Voor sporters wordt wel aangeraden een dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram te nemen om van de voordelen van selenium te genieten. De hoeveelheid selenium die je binnenkrijgt is ook afhankelijk van de selenium die in de bodem zit. Let wel op! Als je meer dan 200 microgram selenium binnenkrijgt kan dit giftig worden!

Met twee paranoten per dag heb je al de dagelijkse behoefte binnen aan selenium. Paranoten bevatten de natuurlijke vorm van selenium die veel beter opgenomen kan worden in het lichaam dan selenium wat in supplementen is verwerkt.

Bestel hier uw online paranoten voor de beste kwaliteit!

Wil je meer lezen?

Yang J. Brazil nuts and associated health benefits: a review. Food Science and Technology 2009;42:1573-1580.

Gemma Flores-Mateo et al. Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition 2006;84(4):762-773 3.

Nuts for Life Ready Recknoner – In a Nutshell, 2005

Berning and Steen (2006) Sports and nutrition, minerals and trace minerals; p94-96

 

De familie Boer staat altijd klaar voor een praatje. Bel, mail of bezoek ze op de markt.