Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken

Zelf amandelmelk maken 

Amandelmelk

Amandelmelk is een heerlijke plantaardige melk die makkelijk is om zelf te bereiden.Amandelmelk zit vol voedingsstoffen uit de amandelnoot en kan extra lekker gemaakt worden met heerlijke natuurlijke ingrediënten. Veel vegetariers en veganisten gebruiken amandelmelk als vervanging voor gewone melk. Maar steeds meer mensen die wel willen genieten van melk maar niet van lactose of de suikers in gewone koemelk weten amandelmelk te waarderen.

Is amandelmelk gezond?

Amandelmelk is een gezond plantaardig alternatief voor koemelk. Amandelen zitten vol gezonde vetzuren en zijn een bron van eiwitten, mineralen en vitamine E. Amandelen zijn door het relatief hoge eiwitgehalte geliefd in een eiwitrijk dieet en bij mensen die sporten maar ook ideaal voor vegetariërs die meer eiwitten binnen willen krijgen. Daarnaast zijn amandelen een bron van vitamine E. Dit is een antioxidant die ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. De mineralen: kalium, calcium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, koper, zink en fosfor zijn allemaal te vinden in de amandel wat het nog extra gezond maakt. 

Waarom zelf amandelmelk maken?

Het lekkerste is natuurlijk om je eigen amandelmelk te maken. En niet alleen het lekkerste, maar kies hier ook voor als je maar een klein beetje om je gezondheid geeft. Amandelmelk uit pak bevat vaak alles behalve amandel. En de kwaliteit van de amandel blijft dan vaak ook nog achterwege, waardoor er nagenoeg geen enekele voedingswaarde in een pak amandelmelk zit. Zo zien we in de supermarkt helaas nog teveel amandelmelk waarvan deze voor 2% uit amandelen bestaat. Verder zitten hier ingrediënten in die niet veel met 'natuurlijk' en 'gezond'  te maken hebben zoals:

"Water, suiker, amandel (2%), magere cacao (1,5%), maltodextrine, tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellan gom), natuurlijk cacao aroma met andere natuurlijke aroma’s, emulgator (zonnebloemlecithine), vitaminen (ribofl avine (B2), B12, E, D2).(*= 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)."

Hoe maak je zelf amandelmelk?

Amandelmelk is heel erg simpel zelf te maken. Het enige wat eigenlijk echt nodig is voor de melk zijn amandelen en water! Heel anders dan de meeste 'amandel'melk die al voorverpakt is dus. Ook kun je de amandelmelk nog wat meer voedingswaarde geven door er andere ingrediënten in te doen zoals hennepzaad, honing, macapoeder, cacoapoeder of vanille voor extra smaak.

Recept amandelmelk:

  1. Laat de amandelen (een nacht) weken in een glas water
  2. Voeg de amandelen met het geweekte water in een blender en mix dit tot het één geheel is geworden
  3. Voeg vervolgens de zaadjes van het vanillestokje toe en eventueel optionele zoetigheid om wat extra smaak aan het mengsel te geven
  4. Blend dit dan nog kort één minuutje.
  5. Giet de inhoud van de blender in een kaas-, theedoek of nauwe zeef. Zo wordt de pulp gescheiden van de vloeistof en ontstaat er een 'echte melk'.
  6. De amandelmelk is nog ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast.

Anti-verkoudheid amandelmelk

Voel je een verkoudheidje opkomen? Voeg dan bij stap 3 een duimgrootte stuk gember (rasp dit eert even), 1 tl curcumine, 1/2e theelepel zwarte peper, kaneel, honing en kokosolie. Ook lekker om even kort te verwarmen voor het opdrinken!

Wil je zeker zijn van goede kwaliteit amandelen? Kijk dan eens bij onze witte amandelen of ons amandelmeel.