Verschillende soorten vetten

Verschillende soorten vetten

Noten en hun vet

 

Wij hebben het altijd over vetten. Waaronder verzadigde vetten, onverzadigd die kan je weer onderverdelen in enkelvoudig en meervoudig, omega 3 en 6 vetzuren. Je wordt helemaal gek van alle vetsoorten.

 

Verzadigd vet

Laten we bij het begin beginnen. Als je een beetje op een etiket kijkt zie je altijd vetten en daaronder verzadigd vet staan. Het verzadigd vet is het ‘foute’ vet. Dit is het vetsoort dat zorgt dat het LDL-cholesterol omhoog gaat. Dit is niet goed voor de bloedvaten. Dit zorgt er namelijk voor dat de kans op hart- en vaatziekten verhoogd.

 

Onverzadigd vet

Wat is dan wel het ‘goede’ vet? Dat is het onverzadigde vet. Dit zorgt ervoor dat het LDL – cholesterol juist wordt verlaagd. Dit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Wat dus goed is.

Hierboven had ik het over enkelvoudig en meervoudige onverzadigd vet. Hoe zit dit dan? Dit zit in de scheikundige structuur. Als het 1 dubbele binding bevat is het een enkelvoudig onverzadigd vet. En als het meerdere dubbele bindingen bevat is het meervoudig onverzadigd vet. De meervoudige onverzadigde vetzuren zijn weer in te delen in omega 3 en omega 6 verzuren.

 

Omega 3 

Je hebt er vast wel van gehoord van deze vetten. De bekendste Omega 3 vetzuren zijn ALA (alfalinoleenzuur) en de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten.

ALA is een essentieel vetzuur. Wat hiermee wordt bedoeld is dat het lichaam zelf het vetzuur niet kan aanmaken. Dus je moet je het binnen krijgen door iets te eten waar dit vetzuur in zit. Producten met ALA zijn bijvoorbeeld lijnzaadolie, sojaolie en ook WALNOTEN!

Je lichaam kan ook zelf een hele kleine hoeveelheid EPA en DHA maken. Maar omdat dit zo weinig is zijn EPA en DHA ook essentiële vetzuren.

 

Omega 6

De meest bekende omega 6 vetzuur is linolzuur. Ook dit is essentieel vetzuur. Het zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie maar ook margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Als je oliën en vetten gebruikt bij het klaarmaken van eten en het besmeren van je boterham hoef je niet bang te zijn dat je een te kort hebt.

 

Hoe onthoud je het verschil

Wat het belangrijkst is om te onthouden is het verschil tussen de verzadigde en onverzadigde vetten. Het is een stom trucje maar hierdoor onthoud je het wel. Namelijk

 

Verzadigd van Verkeerd

En Oke van Onverzadigd