Pistachenootjes gezond?

Pistachenootjes gezond?

Pistachenoten gezond?

Doe maar een half pondje pistachenootjes alsjeblieft. Pistachenoten, pistachios en zelfs de naam 'pizza-noten' komen regelmatig voorbij op de markt. En we bedoelen natuurlijk de enige echte: pistachenoot!

Dat pistachenootjes heel lekker zijn daar zijn de meeste het wel over eens. Maar dat ze ook heel gezond zijn weet niet iedereen!

5 gezonde voedingsstoffen en kenmerken van pistachenoten

  1.  Pistachenoten bevatten gezonde vetten. Deze bestaan weer uit enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten. Dit zijn de vetten die, bij dagelijkse inname, helpen het goede cholesterol in je lichaam te verhogen en het slechte te verlagen. Deze vetten zijn lief voor je hart-en bloedvaten.
  2. Pistachenootjes zijn een bron van verschillende antioxidanten. Zo is een bepaald antioxidant aanwezig in de pistache die zorgt dat de opname van suikers en eiwitten beter wordt gereguleerd. Dit helpt de piekreactie die het lichaam geeft, na het eten van bepaalde suikers, te verminderen. Dit noem je het glycatieproces. Uit dit onderzoek  is gebleken dat pistachenoten kunnen bijdragen bij het verminderen van de risico op diabetes en geschikt zijn voor mensen met diabetes.
  3. IJzer. Pistachenoten hebben relatief een hoog gehalte van het mineraal koper. Koper zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen, wat weer goed is voor je (rode) bloedcellen. IJzersterk die pistachenoten ;)
  4. Vitamine E. Pistachenoten zijn, net als bruine amandelen,  een bron van vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en ons weefsel.Voeding dievan nature vitamine E bevat zoals pistachenootjes wordt beter opgenomen dan synthetische vitamine E in vitamine pillen.
  5. Pistachenoten, kunnen, juist ook als je aan de lijn bent of op gewicht wilt blijven. Fijn! Natuurlijk geen kilo per dag van eten maar een handje of15 - 30 gram per dagkan je dieet om af te vallen toch ondersteunen. Dit omdat pistachenoten plantaardige eiwitten en de juiste vetten bevatten die juist een positieve invloed hebben op de vetstofwisseling. Daarnaast zorgen vetten en eiwitten dat je langer verzadigd bent.

Pistachenoten welke moet ik gebruiken? 

Er zijn net als met alle soorten noten heel veel varianten pistachenoten uit verschillende landen en in verschillende maten. Om het je niet te lastig te maken hier onze tips als je wilt kiezen voor de meest gezonde pistachenoten.

  • Zorg dat de pistachenoten ongebrand en ongezouten zijn. Let op: alleen ongezouten pistachenoten betekent niet automatisch dat deze ook niet gebrand zijn! Wil je echt gezond, gezond? Kies dan voor rauwe, pure, onbewerkte, ongebrande ongezouten pistachios. You get the point ;)
  • Kies voor ongebrande pistachenoten in dop of gepelde pistachenoten. Nadeel: bij de een moet je pellen bij de ander niet. Handig als je dus snel teveel eet: kies voor de pistachenoten in dop, ben je lekker lang bezig ;)
  • Ongebrande pistachenoten kan je afgesloten in je pot/trommel/tupperware nog minimaal 6 maanden bewaren. Het belangrijkste is dat je zorgt dat er geen zuurstof bij komt. 

Pistachenoten hoeveel per dag ?

Doorgaans kan je als vrouw 15 - 30 gram noten per dag eten. Dit is slechts een gemiddeld advies. Het kan heel goed meer of minder voor je zijn. Als je nog andere gezonde vetten binnen krijgt adviseren wij voor vrouwen niet meer dan 50 gram per dag. De inname voor mannen ligt vaak wat hoger. Dit zou tussen de 30 en 60 gram kunnen zijn. Maar ook dit is afhankelijk van je dieet, beweging etc.

Pistachenoten gebruiken

Je kunt de pistachenootjes direct eten uit 't vuistje maar het is ook lekker om ze te mengen door kwark, yoghurt of je zelfgemaakte granola bijvoorbeeld.

  • Tip: als je net zo gek bent op een salade als ik. Gebruik dan eens een keer pistachenootjes in plaats van pijnboompitten over je salade als topping. Van te voren even een minuutje in een droge koekenpan roosteren en dan uitstrooien over je salade. Succes gegarandeerd!

Trek gekregen van al dat pistachegedoe? Bestel hier gezonde pistachenoten in dop,  gepelde pistachenoten of ongebrande ongezouten pistache notenmix.