Zwangerschap & diabetes type 1

Zwangerschap & diabetes type 1

Zwanger met diabetes type I, hoe blijf en word je weer fit?

Marielle, 39 jaar, een werkende moeder van een dreumes heeft diabetes type I. Het lukt haar fit en gezond te blijven door bewust en puur te eten en voldoende te blijven sporten. Wekelijks deelt Marielle op Basboernoten.nl haar bevindingen en ervaringen aangevuld met de heerlijkste recepten en tips! 

Zwanger worden en diabetes type I

Wanneer je diabetes type I hebt kun je niet “zomaar” proberen om zwanger te worden. Helaas moet je het romantische even laten voor wat het is en eerst een bezoekje brengen aan de internist om “goedkeuring” te krijgen. Je bloedsuikerspiegel (Hb1Ac)moet stabiel zijn en een bepaalde waarde hebben.

Om een beetje een beeld te geven; een te hoge bloedsuiker verhoogt de kans op een te snelle of te langzame groei van de baby en kan zelfs eindigen in een miskraam. Omdat door je hormonen (die letterlijk door je lijf gieren) je bloedsuikergehalte constant wisselt is een goede deskundige begeleiding van je internist en diabetesverpleegkundige nodig.

Mijn Hb1Ac is al jaren stabiel, dus eigenlijk wist ik het antwoord van mijn internist al, JA! En na een paar maanden was ik al zwanger! Woehoe! Ik kon het eigenlijk niet geloven (ik dacht dat het streepje op de test nog wel weg zou trekken, duhuh….)

Zwanger met diabetes type I en de extra kilo's

Met de blijdschap kwam ook tegelijkertijd de bezorgdheid. Ik werd me nog meer bewust van wat ik at, dit kwam namelijk ook bij mijn kindje terecht. Tevens wilde ik gezond blijven eten om niet te veel extra kilo’s aan te komen. Die extra’s kilo’s zijn helaas een ongewonnen strijd met diabetes I. Door de zwangerschapshormonen had ik meer insuline nodig, wel 3, 4 soms 5 keer meer dan normaal, en gezien insuline een hormoon is waar je ook dikker van wordt ben ik meer dan 30 kg aangekomen! Pffff wat voelde ik me dik! Maar ook supergelukkig omdat onze baby het heel goed deed en uiteindelijk was dat toch het allerbelangrijkste. Die kilo’s zou ik na de geboorte er wel weer af trainen.
En niet geheel zonder resultaat! Halleluja, na 6 maanden zat mijn ge
wicht weer op een normaal niveau!

Marielle's tips om die extra kilo's na je zwangerschap er weer vanaf te krijgen:

  • Verdiep je, ook al ben je er al lang mee bezig, nog meer in de voeding die je eet en geef extra aandacht aan de ingredienten die op de etiketten vermeldt worden. Tijdens mijn zwangerschap ben ik me meer gaan verdiepen in pure voeding. Ik heb  veel gelezen over alle verborgen suikers in ons eten, de E- nummers en de vetten. Hoe lees je etiketten in de supermarkt, wat staat er in godsnaam en wat betekent het?!? Wist je dat bepaalde voeding ook een helende werking heeft op het lichaam? En uiteraard ook het tegenovergestelde, sommige voedingsmiddelen maken je lichaam kapot. Kortom er ging een nieuwe wereld voor mij open! Waar ik dacht goed bezig te zijn kon het blijkbaar nog beter.

    Enfin, hierdoor ben ik puurder gaan koken en bewuster geworden van wat gezond eten nu eigenlijk betekent voor mij, waardoor ik automatisch kilo’s verloor.   ?
  • En oef, best een moeilijke tip: niet voor 2 eten tijdens je zwangerschap, je went hieraan en des te moeilijker is het om na de bevalling weer “normaal” te gaan eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je gewoon gezond eet je echt niet extra hoeft te eten.
    Je hormonen willen dit wel, maar probeer die in de hand te houden.
  •  Probeer te blijven sporten tijdens je zwangerschap. Eerlijkheidshalve is mij dit niet gelukt ondanks ik altijd graag sport. Als het lukt probeer dan zolang mogelijk te blijven doorgaan met een sport die je kan uitoefenen, zwangere vrouwen in de sportschool zijn zeldzaam maar het helpt je wel sneller te herstellen na je bevalling en ook weer in shape te komen.
  • Ga zodra je lichaam het weer toelaat na de bevalling weer lekker bewegen, in het begin fijn wandelen met de kleine en zodra je  groen licht hebt van je arts de sportschool in of begin weer met je favoriete sport. Hoe langer je dit uitstelt hoe moeilijker het is om de 'draad weer op te pakken'.
    Dit laatste punt was  bij mij wel “een dingetje”. Voordat ik zwanger raakte sportte ik wel 4x per week, heerlijk vond ik het! Helaas had ik tijdens mijn zwangerschap de puf niet voor. Ik miste het wel enorm maar ik kon de energie niet opbrengen. Na mijnbevalling kon ik niet wachten om weer te starten. Maar wat bleek, mijn sportrooster kon ik niet combineren met mijn werk, oppas en het onregelmatige rooster van mijn man.  Euhmmm, wat nu? Niet sporten was geen optie. Ik heb kettlebels aangeschaft, goede workouts op internet opgezocht, yoga dvd’s gekocht en nu sport ik dus thuis. Als de kleine slaapt en manlief aan het werk is. Het sporten op een sportschool komt later wel weer, voor nu is dit een goed alternatief.
  • ?Heb jij ook geen mogelijkheid om buiten de deur te sporten door welke omstandigheid dan ook? Thuis kun je ook aan je lichaam en conditie werken! Mijn 30+ kilo ben ik hierdoor ook kwijtgeraakt, dus jij kan het ook. Go for it!
  • “Beauty is being the best possible version of yourself on the inside and out.

Sportieve groetjes!

Mariel