• U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

mail ons  |   bel ons

 

Wat zijn gezonde noten? Zijn alle noten echt gezond?

04-11-2016 0 Reactie(s)

Gezonde noten kunnen in ieder dieet of je nu gewoon een gezonde levensstijl nastreeft, wilt afvallen of een paleo dieet volgt. Maar wanneer zijn noten gezond? En welke soorten noten behoren nu eigenlijk tot de categorie gezonde noten?

Zo check je of jouw favorieten noten gezond zijn

Wanneer je graag een gezonde noot eet, is het belangrijk om deze zo puur mogelijk te consumeren. Om er zeker van te zijn dat je een pure ongebrande noot eet, kun je op de volgende punten letten: 

  • Is de noot niet geroosterd of gebrand?
  • Bevat de noot geen toegevoegde suikerszout of olie?
  • Is de noot van een hoge kwaliteit?
  • Zijn de noten vers en niet van een oude oogst?
 

De gezondste noot: de walnoot

Wat ons betreft zijn walnoten het gezondst. Dit omdat de walnoot van alle noten de meeste anti-oxidanten, omega 3-vetzuren en gezonde onverzadigde vetten bevat. De omega-3 vetten zijn goed voor je hart- en bloedvaten maar ook voor je hersenen! Voor iedereen die een gezonde lifestyle nastreeft zijn walnoten dus een aanrader. In ons blogbericht: ‘8 redenen waarom walnoten zo gezond zijn’, vind je alle ins-en-outs over deze super gezonde noot.

De amandel: rijk aan vitamine E

De tweede noot in het rijtje van gezonde noten is wat ons betreft de amandel. Het nootje is rijk aan vitamine E en heeft een relatief hoog aantal eiwitten. In ons blogbericht: ‘Amandelen: de supernoot voor sporters’ vertellen we je, waarom de noot perfect is voor sporters en als je gewoon gezond wil eten.

Perfect voor het immuunsysteem: de paranoot

Paranoot zijn zo gezond, omdat het nootje boordevol selenium zit wat een positieve boost is voor ons immuunsysteem. Door twee paranoten per dag te eten, krijg je voldoende selenium binnen. Benieuwd welke voedingsstoffen er nog meer in de paranoot zit? Bekijk dan ons blog: ‘De paranoot: het geheime wapen voor de gezondheid’.

De pecannoot: boordevol vitamine B

Zijn pecannoten gezond? Ja zeker! Pecannoten zijn gezonde noten doordat ze onverzadigde gezonde vetten, mineralen en vitamine B1 bevatten. De vitamine B1 in de noot ondersteunt het energieniveau. Klik hier voor meer gezonde kenmerken van de pecannoot.

Lekker op het vuistje: de cashewnoot

Cashewnoten zijn gezond doordat ze gezonde vetten en gezonde voedingsstoffen bevatten, zoals selenium, vitamine B en verschillende mineralen. Helaas bevat de cashewnoot deze ingrediënten net iets minder dan de andere noten, vandaar de zesde plek voor dit lekkere nootje. Klik hier voor meer gezonde kenmerken van he smakelijke nootje.

De hazelnoot: perfect voor sporters

Ook op de vraag of hazelnoten gezond zijn, kunnen we al snel een paar voedingsstoffen opnoemen die deze gezonde noten bevatten. Zo bevat de hazelnoot het aminozuur arginine, wat voor sporters van groot belang is. Daarnaast herbergen hazelnoten verschillende B-vitaminen en mineralen zoals mangaan en ijzer. Lees hier meer over de gezonde kenmerken van de hazelnoot.

Vol met antioxidanten: de pistachenoot

Pistachenoten zijn hele gezonde noten door de aanwezigheid van de onverzadigde gezonde vetten, de anti-oxidant vitamine E en de vele vezels. Meer weten over het groene nootje? Klik dan hier.

Ga voor een healthy mix

Zoals we al eerder aangaven, bestaat een gezonde notenmix uit verschillende ongebrande en ongezouten noten van een hoogwaardige kwaliteit zoals de Bas Boer notenmix melange of de luxe performancemix. Doordat elke noot een unieke samenstelling van voedinsstoffen bevat heb je zo een mix van allerlei vetzuren, mineralen en vitaminen. Lekker gezond dus!

En hoe zit het nou eigenlijk met pinda's en de gezondheid?

Vaak genoeg wordt er gevraagd of pinda's ook gezonde noten zijn. Maar pinda's zijn helemaal geen noten, maar peulvruchten. 
Pinda's kan je dus qua samenstelling en voedingsstoffen niet helemaal vergelijken met andere ongebrande noten. Daarnaast kennen wij de pinda vaak alleen als gebrande soort en dan veranderen de voedingswaarde sowieso. 

Zijn pinda's dan helemaal niet gezond? Dat is niet juist. Ook pinda's bevatten van nature gezonde voedingsstoffen en voor een groot deel gezonde vetten. Relatief bevatten ze wel minder anti-oxidanten en onverzadigde vetten dan bijvoorbeeld walnoten, amandelen, hazelnoten of pistachenoten. Maar dit neemt niet weg dat je heerlijk kan genieten van een boterhammetje met echte verse pindakaas. Let dan wel weer op: zonder andere toevoegingen. 

 

 

De familie Boer staat altijd klaar voor een praatje. Bel, mail of bezoek ze op de markt.